Functioneel meubilair

23 november 2016

De woonkamer is een kamer waar we vaak terug te vinden zijn. Het is een plek om te ontspannen na een lange dag, een ruimte om vrienden te ontvangen of een plek om lekker te ravotten met je kids. Maar hoe zorg je nu voor de perfecte verlichting in deze polyvalente ruimte? Wij vertellen je er alles over.

Stap 1: verdeel de woonkamer in zones

Iedere woonkamer bestaat uit verschillende zones: van een leeshoek of een bureau tot de eettafel. Het is dan ook vanzelfsprekend dat iedere zone een ander type verlichting verdient. Ga dus niet lukraak lichtpunten voorzien maar houd rekening met de activiteiten die je wenst uit te voeren. Ben je zeker over de indeling? Dan kan je beginnen met het bepalen van je lichtpunten! Onze tip? Als je je niet volledig op de verschillende zones wilt vastpinnen kan je gebruik maken van verplaatsbare verlichting! Een mooie staande lamp naast je zetel bijvoorbeeld!

Stap 2: gebruik verschillende verlichtingstypes

Voor iedere zone gebruik je best een ander type verlichting. We zetten ze even voor je op een rijtje:

– Basisverlichting: De basisverlichting of algemene verlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar en heeft als doel de hele woonkamer aangenaam te verlichten. Ze bestaat meestal uit één of meerdere centrale plafondlampen of inbouwspots.

– Taakverlichting: Dit type verlichting zorgt ervoor dat je -zoals de naam het zegt- taken als lezen of schrijven nauwkeurig kan uitvoeren. Taakverlichting wordt aangewezen bij een leeshoek, een bureau of een eettafel wanneer je die als werkplek gebruikt.

– Sfeerverlichting: Met de juiste sfeerverlichting tover je je woonkamer om in een gezellige ruimte. Dimbare accentverlichting of LED-verlichting in diverse kleuren zorgen voor een strakke, eenvoudige en gezellige look.

Stap 3: opmaken van het lichtplan

Nu je weet uit welke zones je woonkamer gaat bestaan en welk type verlichting je gaat gebruiken is het tijd voor het lichtplan! Aan de hand van een simpele schets baken je de zones af en teken je waar de verschillende lichtpunten moeten komen.

Kan je wel een helpende hand gebruiken bij het kiezen van de juiste woonkamerverlichting? Geen zorgen, onze experts staan steeds voor je klaar!

© Cooper & Lewis